Vi ste Gost
Morate se registrovati kako bi videli sve teme

registracija traje nekoliko sekundi
pozurite cekamo vas sa novim informacijama

admin tim


Stigla je svemirska oluja

Ići dole

Stigla je svemirska oluja

Počalji od Taker taj Pet Mar 09, 2012 12:15 pm

Danas stiže svemirska oluja, avioni menjaju rute
Autor: Tanjug

Najveća svemirska oluja u poslednjih pet godina velikom brzinom se približava Zemlji, preteći da poremeti funkcionisanje električnih vodova, GPS sistema, satelita i avionskog saobraćaja. Međutim, iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković" kažu da za Srbiju nema opasnosti.


Oluja bi trebalo da pogodi našu planetu danas i da traje do sutra, a očekuje se da će izazvati smetnje u radu nekih od uređaja koje stanovnici Zemlje najviše cene, ali će stanovnicima u delovima cetnralne Azije omogućiti da vide auroru borealis ili polarnu svetlost, večeras kada padne mrak.

- Erupcije na Suncu su periodična pojava u sklopu Sunčevog ciklusa koji traje 11 godina. One su učestalije što se više približavamo maksimumu Sunčeve aktivnosti. Sunčeva aktivnost dostići će maksimum krajem 2012. godine i tada se očekuje veća učestalost erupcija na Suncu, a samim tim i solarnih oluja - objašnjava sekretar Astronomskog društva “Ruđer Bošković” Milan Jeličić.

On kaže da se erupcija manifestuje u vidu kratkog bleska koji se može uočiti sa Zemlje. Par dana nakon erupcije do Zemlje dolaze čestice, koje se koncentrišu oko Zemljinih polova, obrazujući polarnu svetlost.
Saznajte više o solarnim olujama na kursu astronomije

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" organizovaće početkom aprila besplatan kurs na kom će svi zainteresovani imati priliku da se upoznaju sa svim dešavanjima na nebu, ajedna od tema kursa biće i solarna oluja.
Više informacija o kursu potražite ovde.

- Srbija zbog svog geografskog položaja nije ugrožena solarnim olujama. Smetnje u radu elektronskih uređaja mogu se očekivati na severu Rusije, Skandinavije, Kanade, kao i u Južnoafričkoj Republici i na Novom Zelandu. U tim delovima mogu se registrovati smetnje u elektrosnabdevanju, a avioni koji lete u blizini ovih oblasti mogu biti preusmereni. Međutim, to se ne odnosi na Srbiju - dodaje Jeličić.

On kaže da savremena elektronika u Srbiji još uvek nije dovoljno testirana, ali da do sada nisu zabeležene nikakve smetnje.

U međuvremenu, NASA je upozorila na ozbiljnu olulju koja će pogotiti i Zemlju i Mars, kao i neke ključne satelite te svemirske agencije.

Pogledajte najnoviji snimak solarne oluje.