Vi ste Gost
Morate se registrovati kako bi videli sve teme

registracija traje nekoliko sekundi
pozurite cekamo vas sa novim informacijama

admin tim


Koka-kola menja recept zbog sumnjivog sastojka?

Ići dole

Koka-kola menja recept zbog sumnjivog sastojka?

Počalji od Taker taj Pet Mar 09, 2012 12:11 pm

Koka-kola menja recept zbog sumnjivog sastojka?
Autor: Tanjug 09.03.2012.
Proizvođač čuvenog gaziranog napitka "koka-kola" moraće da promeni recept njene proizvodnje, preneli su danas francuski elektronski mediji. Uzrok je sredstvo za bojenje koje bi moglo da bude opasno po zdravlje.


Radi se o sredstvu za bojenje 4-MEI (metilimidazol) koji daje napitku karamel boju, a država Kalifornija nedavno ga je uvrstila u listu kancerogenih preparata.

To sredstvo se, međutim, koristi i u određenim soja sosevima i nekim vrstama piva, a sada se, kako je objavio francuski list "Mond", sumnja u njegovo kancerogeno svojstvo.

Američka potrošačka udruženja podnela su zahtev Agenciji za bezbednost hrane (FDA) još pre godinu dana da ispita štetnost upotrebe 4-MEI i zabrani njeno korišćenje u hrani i piću.

Štetan ili ne?
Međutim, zbog neslaganja naučnika o štetnosti 4-MEI, ta odluka još nije doneta.

Prvi testovi, koje je organizovala FDA, pokazali su da ovaj sastojak nije štetan, odnosno da bi odrasla osoba trebalo da popije oko 1.000 limenki koka-kole dnevno kako bi bila izložena štetnom delovanju 4-MEI.

Sa druge strane, kasnija istraživanja, koja su organizovala potrošačka udruženja, pokazala su suprotno, da je ovo sredstvo bojenje opasno po zdravlje.

Prema nalazima istraživanja, u limenci "koka-kole" bilo je 142-146 mikrograma 4-MEI, u limenci "koka-kole lajt" 103-113 mikrograma, a u limenci "pepsija" 145-153 mikrograma, daleko više od dozvoljenih 29 mikrograma ove supstance, koliko je dozvoljena dnevna doza.

Šta dozvoljavaju pravila EU
Ipak, prema pravilima Evropske unije, koja nisu stroga kao u SAD kad je bezbednost hrane u pitanju, pa je tako dozvoljen dnevni unos čak 250 mikrograma 4-MEI po kilogramu težine osobe, ili oko 80.000 mikrograma po limenci, ako bi odrasla osoba konzumirala jednu limenku dnevno. U Evropskoj agenciji za bezbednost hrane naveli su da je ova granica supstance "dovoljno bezbezdna po zdravlje".

Američka udruženja potrošača, koja su i pokrenula zahtev za preispitivanje bezbednosti "koka-kole", zahteva su da najmanja mera bude uklanjanje natpisa "obojeno karamelom" sa ambalaže "koka-kole" i isticanje podatka da je korišćen 4-MEI.

Koka-kola: Nije štetan, ali razmotrićemo
Kako bi izbegli ovu meru, u "Koka-koli" su naveli da će sa dobavljačima karamela preispitati mogućnosti promene tehnologije kako bi se smanjila koncentracija sredstva za bojenje u karamelu i "kako bi proizvodnja bila u skladu sa zakonima Kalifornije", ali i dalje negiraju da je 4-MEI štetan po zdravlje.
Taker
Taker
Admin
Admin

Broj poruka : 167
Points : 323
Reputation : 0
Datum upisa : 28.06.2011
Lokacija : BG

Pogledaj profil korisnika http://soultaker.serbianforum.info

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu